Ogranicz liczbę urządzeń klienta
Włącz ochronę przed współdzieleniem konta, ustaw liczbę aktywnych urządzeń na klienta, wybierz, co dzieje się po osiągnięciu limitu, i zwolnij urządzenie jednemu klientowi.
Ochrona przed współdzieleniem konta zapobiega przekazywaniu jednego logowania dalej: każdy klient może być zalogowany jednocześnie na ograniczonej liczbie urządzeń, na Twojej stronie i w aplikacji mobilnej. Po tych krokach limit jest włączony, wiadomo, jak klient zmienia urządzenie, i wiesz, jak zwolnić urządzenie jednej osobie.
Otwórz Dostęp klientów
Otwórz Twoja strona → Ustawienia i wybierz zakładkę Dostęp klientów (/site/access).
Sekcja nazywa się Ochrona przed współdzieleniem konta.
Włącz limit
Przestaw przełącznik. Jego etykieta zmienia się z Bez limitu urządzeń na Ogranicz aktywne urządzenia klientów i pojawiają się dwa kolejne ustawienia. W polu Limit aktywnych urządzeń wpisz, z ilu urządzeń jeden klient może korzystać jednocześnie.
Wybierz, co dzieje się po osiągnięciu limitu
W sekcji Po osiągnięciu limitu wybierz jedną opcję:
| Opcja | Co może zrobić klient |
|---|---|
| Ochrona adaptacyjna | „Pierwsza zmiana jest natychmiastowa, druga możliwa po 24 godzinach, a trzecia po 7 dniach. Kolejne wymagają Twojej pomocy. Sekwencja zeruje się po 30 dniach bez zmian.” |
| Zawsze zezwalaj na zmianę | „Klient może od razu samodzielnie zastąpić aktywne urządzenie.” |
| Tylko za zgodą twórcy | „Klient nie może sam zastąpić urządzenia. Musisz usunąć urządzenie z profilu klienta.” |
Zapisz
Kliknij Zapisz. Notka pod sekcją przypomina, że aktywne urządzenia są liczone osobno dla każdego klienta.
Co widzi klient
Klient, który loguje się na o jedno urządzenie za dużo, widzi komunikat Osiągnięto limit urządzeń. W zależności od wybranej opcji może od razu zmienić urządzenie przyciskiem Użyj tego urządzenia zamiast, musi odczekać przed kolejną zmianą albo dostaje informację, że ma poprosić Ciebie. Każda przeglądarka liczy się jako osobne urządzenie, więc dwie przeglądarki na jednym laptopie zajmują dwa miejsca.
Zwolnij urządzenie jednemu klientowi
Otwórz Klienci (/customers), otwórz klienta i przejdź do zakładki Urządzenia. Lista pokazuje każde aktywne urządzenie z kolumnami Ostatnia aktywność i Aktywne do. Usuń zwalnia jedno miejsce po potwierdzeniu Natychmiast usunąć to urządzenie?; Usuń wszystkie wylogowuje klienta wszędzie. Usunięte urządzenie traci dostęp do Twojej platformy w ciągu kilku sekund.
Warto wiedzieć
Klienci nie mają własnej listy urządzeń; zmieniają urządzenie tylko na ekranie limitu. Aby przestać ograniczać urządzenia, przestaw przełącznik z powrotem na Bez limitu urządzeń i zapisz.
Czy ten artykuł był pomocny?

